Checklist Covid-19: за Родители/Лица, които се грижат за Деца

Ключови послания и действия

COVID-19 е нов вирус и ние все още се учим как тя засяга деца. Знаем, че е възможно хората на всякаква възраст да бъдат заразени с вируса, но засега има сравнително малко случаи на COVID-19, докладвани сред децата. Вирусът може да бъде фатален в случаите, досега главно сред по-възрастните хора с предварително съществуващи заболявания. Като родител/педагог, социален работник/приемен родител грижещ се за едно или няколко деца, Вие трябва да:

Информирайте се за  последните факти и новини относно Covid-19

Разберете основната информация за коронавирусна болест (COVID-19), включително нейните симптоми, усложнения, как се предава и как да се предотврати предаването.
Бъдете информирани за COVID-19 чрез реномируеми източници като УНИЦЕФ и СЗО и националните здравни съвети.
Бъдете наясно с фалшивата информация/митове, както и с фалшивите новини, които могат да се разпространяват в интернет пространството и социалните мрежи.

Научете как да разпознавате симптомите на COVID-19 (кашлица, треска, недостиг на въздух) в детето си или при децата, с които работите.

Ако смятате, че детето ви има симпотоми потърсете медицинска помощ, като първо се обадите вашия личен лекар и след това заведете детето за преглед, ако вашия ЛК прецени.
Не забравяйте, че симптомите на COVID-19 като кашлица или треска могат да бъдат подобни на тези на грип, или настинка, които са много по-чести.
Нека не забравяме, че преди появата на първите регистрирани случаи на заразени с Корона вирус у нас, тази зима голям брой от децата в училищна и предучилищмна възраст, боледуваха от грип, причиняван от т.нар Б-вирус, чийто симптоми също са сходни.

Покажете на децата как да си мият ръцете както и други практики, с които да предпазват и себе си и околните


Предупредете децата, че докато са на обществено място/обществен транспорт трябва да избягват да си пипат носа, устата, очите.
Напомняйте им, че е трябва да си мият ръцете често и в продължение на минумум 20 секунди. Въведете правило да мият ръцете си веднага след като се приберат у дома.
Важно е да обясните на децата когато кихат, прозяват се или кашлят пред устата си да поставят само свит лакът, а не да прикриват устата си с длан, защото така пренасят увеличават двойно верочтност да се заразят или пък да предадат на околните вируса

Помогнете на децата да се справят със стреса

бяснете на детето си какво се случва с прости думи и ги уверявайте, че са в безопасност.
Децата могат да реагират на стреса по различни начини. При някои деца това се проявява като трудности със съня, нощно напикаване, като болка в стомаха или главата, при други пък се появява внезепна тревожност, отвеяност, избухливост или страх да бъде оставен само.
Реагирайте на реакциите на децата по поддържащ начин и им обяснете, че те са нормални реакции към необичайна ситуация. Слушайте притесненията им и отделете време да ги утешавате и да им дадете привързаност, да ги успокоите, че са в безопасност и хвалете ги често и ги поощрявайте.
Ако имате възможност да работите у дома, по време на извънредното положение, опитайте се да създавайте нови възможности за децата да играят и да се отпуснат, така че да намалите стреса у детето от промененета обстановка и рязката промяна в ежедневието им.
Ако имате възможност да работите у дома (в режим хоме офис) постарайте се да специално време, през деня, в което да играте с детето, да разговаряте, да му обръщате внимание.
Поддържайте нормалния режим/занимания на детето и режим колкото е възможно повече, запазете максимално рутината при лягането вечер и ставанеето сутрин, или да помогнете за създаването на нови в нова среда.
Предоставете подходящи за възрастта факти за случилото се, обяснете какво се случва и им дайте ясни примери за това какво могат да направят, за да защитят себе си и другите от инфекция.
Споделете информация за това, което може да се случи по успокояващ начин.
Например, ако детето ви чувства зле и си остава у дома или в болницата, може да кажете: “Трябва да останете в болницата/в болницата, защото е по-безопасно за вас и вашите приятели. Знам, че е трудно (може би страшно или дори скучно) понякога, но трябва да следваме правилата, за да се пазим и с другите. Нещата скоро ще се нормализират

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: