Ще позволим ли на СТРАХА да изгради новата ни ценностна система?

“Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила”.   
Джордж Оруел, 1984

Когато още в България нямаше регистриран случай на заразен с covid-19 изпитвах солидарност към хората в Италия, Испания и към цялата ситуация, в която разпространението на вируса ги поставяше. Тогава ме дразнеха българските медии, които сякаш брояха дните и минутите до появата на вируса у нас.

“Все още няма нито заразен с корона вирус у нас”, “Изследвани 17 човека за covid-19 нито една положителна проба” и т.н. под текста на заглавията сякаш издаваха  масова истерия и психоза, която дни по-късно щеше да обхване цялата страна, с помощта, разбира се на същите тези медии, жадни за сензации и гръмки заглавия.

Когато въведоха първите превантивни мерки и затвориха заведения, кина, театри се отнесох с разбиране, все пак в условията на извънредно положение, когато се опитваш да ограничиш разпространението на епидемия не е момент да ходиш на дискотека или пък на кино. Като интелигентен още тогава направих нужното, за да се информирам за основните симптоми на коронавирус, както и по какъв начин бих могла да предпазя моето здраве и това на семейството ми. Ограничих и социалните си контакти.

И защото съм отговорен човек се съобразих с наложените първи превантини мерки Съгласих се да работя от вкъщи, и да преврърна хола си в домашен офис, примирих се с обстоятелствата, че ми се налагаше да се справям с служебните си задължения, докато в същото време се справям и с отглеждането на двегодишния ми син, което повярвайте ми хич не беше лесно.

Но въпреки това, стиснах зъби и си казах, ами нали за това е “извънредо положение”, ще се справим някак си.
Съгласна бях и да нося маска, въпреки че се съмнявах в нейната ефективност, от самото начало.
Но наложените,  от правителството “По-строги мерки” МИНАВАТ ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ и са абсолютно противоконституционни и антихуманни, нарушавайки основното право на човека, ПРАВОТО ДА БЪДЕШ СВОБОДЕН!
С това  НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСЯ! Не съм съгласна  ДА МИ ОТНЕМАТ СВОБОДАТА! НЯМА ДА ПРИЕМА. в 21 век да ми налагат вечерен час, НЕ МОГА да повярвам, че живея в общество, което приема за нормално ограничаването на свободното предвижване на човека.
НЯМА ДА СЕ ПРИМИРЯ с факта, че трябва да се оправдавам пред полицията защо отивам в Пазарджик при положение, че живея в София- не, това не е нормлано и то в мирно време!
Последните мерки, които правителството предприе доказват само едно колко примитивно е, всъщност,  нашето общество. Факта, че се налага въвеждането на такива мерки показва, че като гражданско общество ние не сме узрели достатъчно, че да поемем отговорността всеки един от нас да прилага съвестно превантивните мерки.
А масовото одобрение, с което тези мерки бяха приети от всички нас и факта, че малцина реагираха на тях, а още по-малко си дадоха сметка, че с въвеждането на тези по-строги мерки беше поругано НАЙ -ИЗКОННОТО НИ ПРАВО-правото ни на ЛИЧНА СВОБОДА.
Тук и сега е важно да се осъзнаем и да покажем дали сме стадо, покорни овце или сме свободен и буден народ, в чиято ценностна система основната ценност е именно СВОБОДАТА НА ЛИЧНОСТА, а не СТРАХА. Защото някои беше казал “СВОБОДАТА значи отговорност, за това и мнозина се страхуват от нея” и днешното ни поведение го доказва? Страхуваме се какво ще се случи, ако сме свободни, искаме армията и полицията да ни контролира Защо? Защото самите ние не вярваме, че обществото ни е достатъчно отговорно, за да бъде свободно!
Безумно е в ХХI да трябва да избираме между свободата и здравето!
За това ли се бориха нашите деди, за това ли проляха своята кръв, за да бъдем покорна рая, стадо овце, ами утре ще Ви кажат, че за ваше добро и в името на вашето здраве трябва да си поставите чип, който ще събира и анализира вашите биометрични данни, с цел превантивни мерки, за да се хванат на време първите симптоми. И всички Вие ще съгласите, въпреки че по този начин правителството ще знае във всеки един момент къде се намирате, какво правите, какво говорите, дори какво чувствате, но нищо…важното е, че за ваше ДОБРО, за вашето ЗДРАВЕ!
Днес сме на път да позволим на страха да замени СВОБОДАТА НА ЛИЧНОСТТА, на път сме да позволим на СТРАХА да изгради новата ни ценностна система.На път сме да заменим “Свободата на избора” със “Свободата да обичаш своите окови”-а какво ще бъдещето на народ, с такава свобода не искам да знам.
Имайте предвид,обаче, че “Страха не спира смъртта, той спира живота” (Ви, Кийланд)
Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: