Рецепта за баница със сирене. For Dummies

Тази вечер в  “La Casa de MissDomino” реших абсолютно спонтанно и самоинициативно да се впусна в ново кулинарно предизвикателство-второ за тази седмица.Уоу!

Това само по себе си е едно историческо и безпрецедентно събитие, което заслужава да бъде документирано и запечатано за идните поколения.

А конкретния повод да се изправя смело и категорично пред онази странна метална кутия в кухнята, по известна като готварска печка беше внезапния и неистов глад, за вкусна домашна баница, който аз и Щичи изпитахме в днешния късен следобед:

Мамооо искам пиииц-ница… Пиииц-ница!

Мммм…. iummy! Мамооо дай пиииц*!

Речено-сторено! Запретнах ръкави, пуснах малко коледни песнички на Щичи, пък и за настроение, все пак голяма част от коледния дух и настроение идва именно от вкусната, домашно приготвена храна и започнах да правя класическа българска баница със сирене.

*Пиц-така Щичи казва на баницата

А, ето и как да си приготвите за нашата вкусна баница. Това е най-лесната рецепта за баница,с която дори и дете може да се справи.

Все пак да не забравяме, че моите кулинарни познания са изключително лимитирани, а пък кулинарните ми умения са дори още по-минимални

РЕЦЕПТА ЗА БАНИЦА.
  • Необходими продукти:

За плънката:

5бр. яйца

300-400гр. сирене

1 ч.чаша кисело мляко

масло

сода бикарбонат

За баницата:

1 пакет точени кори за баница

10-15гр. масло

газирана вода

  • Начин на приготвяне**:

Първо включваме фурната, за да се загрява (на 180 градуса, на вентилатор) докато приготвяме баницата.

След това приготвяме плънката. В голяма/дълбока купа разбиваме яйцата към тях добавяме натрошеното сирене и половин кофичка кисело мляко.Всичко това разбъркваме хубаво, докато стане еднородна смес. След като сместа е готова добавяме и малко сода бикарбонат. Имайте предвид, че от содата плънката ще започне да “набъбва” затова аз лично я слагам най-накрая, непосредствено преди да започна с реденето на корите.

Оставяме плънката, за момент на страна и взимаме корите за баницата, разстиламе ги на масата. Намазваме тавата хубаво с масло. След което започваме да редим корите като на всяка четвърта кора слагаме по 3-4 лъжици от плънката, която размазваме равномерно по цялата повържност на коритее. Така продължаваме да редуваме (на всяка 4 -та кора плънка) като е важно да звършим, разбира се с кори най-отгоре.

След като сме наредили корите, с помощта на вилица внимателно надупчваме баницата на 7-8 места и я напръскваме хубаво с газираната вода (аз слагам около 1/3 от 500мл.).

По желание преди да сложите баницата във фурната може да разбиете едно яйце и с него да намажете баницата отгоре.

Печем около 30 мин на 180 градуса. Баницата е готова когато стане златиста отгоре. За да сте сигурно, че изпечена развномерно  и отгоре и отдолу препоръчвам последните 5-10 минути да пуснете фурната да пече само отдолу.

** Обяснението е съвсем съзнателно много подробно и описателно, тъй като като абсолютно начинаеша и невежа в кулинарията знам, колко важно е да бъде уточнен всеки детайл , да бъде описана подробно всяка стъпка.

И така…след около 40 минути баницата беше вече еабсолютен и неоспорим факт като държа да отбележа, че по време на приготвянето й ДАЖЕ НЕ съм използвала никакви “пищови” като готварски рецепти, “не съм преписвала от другарче”- гледайки видео в YouTube, единствената помощ, която си позволих да ползвам беше жокер “обади се на приятел”, който всъщност по-скоро беше “консултирай се с приятел ” относно различни похвати за приготвянето на баница.

Та с две думи, long story short: Ако не друго благодарение на този #covid19 ще взема най-накрая да се науча да готвя Неведоми са пътищата на локдауна.

Бъдете здрави!

 

В #баницата е истината!

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: